Η γιαννιώτικη τέχνη της κατεργασίας του ασημιού αλλά και η τεχνοτροπία παραγωγής κοσμημάτων στην περιοχή μας έχει μεγάλη παράδοση καθώς τα Γιαννιώτικα είδη λαϊκης τέχνης είναι πραγματικά αριστουργήματα γνωστά σε όλη την Ελλάδα & στο εξωτερικό.
 
Η πόλη των Ιωαννίνων (Γιάννενα) βρίσκονται στη βορειοδυτική Ελλάδα & ανήκουν διοικητικά στην Ήπειρο. Είναι η μεγαλύτερη και ιστορικότερη πόλη της Ηπείρου. Εδώ στα Γιάννενα, αιώνες τώρα, έχει αναπτυχθεί μια ιδαίτερη παραδοσιακή τέχνη: Αυτή της χειροποίητης επεξεργασίας του ασημιού με σκοπό την παραγωγή αντικειμένων μοναδικής τέχνης.
 
Κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα εργαστήρια της πόλης εξέλιξαν και ανέπτυξαν τις τεχνικές τους με αποτέλεσμα τα περίφημα "Γιαννιώτικα Ασημικά" να αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα του είδους.
 
Οι αρχές της Γιαννιώτικης τέχνης ξεκινούν περίπου με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Από αναφορές γνωρίζουμε ότι το ασήμι δουλεύεται στα Ιωάννινα από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθώς επίσης και τουρκικά έγγραφα μας δείχνουν ότι το 1430 ο κλάδος της ασημουργίας βρίσκεται στην ακμή του.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων αργυροχοΐας από τους Γιαννιώτες τεχνίτες σε περιοχές όπως το Βελιγράδι, την Βενετία, το Βουκουρέστι, την Πράγα, την Βιέννη ακόμη και στα Σκόπια και την Ρωσία.
 
Οι αργυροχρυσοχόοι, γνήσιοι κληρονόμοι των παλιών Γιαννιωτών μαστόρων δημιουργούν μοναδικά κομψοτεχνήματα με μεράκι και περίσσια αγάπη για τον τόπο και συμβάλλουν στη διατήρηση της αυθεντικής λαϊκης παράδοσης του Νομού Ιωαννίνων.
 
Στα Ιωάννινα θα βρείτε πολλά καταστήματα που πωλούν χειροποίητα Γιαννιώτικα είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα και αντικείμενα με ξεχωριστή αξία και σημασία για τον αγοραστή τους.
 
Οι Αφοί Βαρζώκα εδώ και 31 χρόνια με υπευθυνότητα και καλαισθησία προσφέρουν πάντα κάτι το ξεχωριστό, το διαφορετικό, το ανεπανάληπτο, αφού η ποιότητα, η ποικιλία και οι τιμές των κοσμημάτων, είναι εξαιρετικές και εγγυημένες από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο όσο λίγοι.

Επιλέξτε κατηγορία:

Επικοινωνία

Address: 

Αβέρωφ 41 & Αλ. Διάκου 4
454 44, Ιωάννινα

Phone:

+30 26510.32536

Fax:  

+30 26510.35996

Mobile:  

+30 6973.958102
+30 6973.841075

varzokas@otenet.gr